Δημοσιεύτηκε στις: 21/7/2012 Συνεντεύξεις | Από Αντώνης Συνέντευξη του Σπύρου Μαραθωνίτη, αποκλειστικού συνεργάτη της Μίλαν σε ηλικίες junior στην Ελλάδα (overlap)
Συνέντευξη του Σπύρου Μαραθωνίτη, αποκλειστικού συνεργάτη της Μίλαν σε ηλικίες junior στην Ελλάδα
Ο Σπύρος Μαραθωνίτης είναι αποκλειστικός συνεργάτης της MILAN AC JC στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την εταιρεία Public Relations Manager Soccer Promo (https://www.soccerpromo.net/)
Overlap.gr: Κ. Μαραθωνίτη ποιες οι εντυπώσεις σας από την ενασχόληση με μικρές ηλικίες στο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα; Υπάρχουν ταλέντα;
K.M: Οι εντυπώσεις μου είναι ανάμικτες – ενώ ζούμε σε μία Ευρωπαϊκή χώρα και το DNA των Ελλήνων είναι αθλητικό από την αρχαιότητα, είμαστε αρκετά ανοργάνωτοι. Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιοποίησης ή αξιολόγησης. Στην χώρα μας σπάνια συναντάς την λέξη εξειδίκευση που χρειάζεται στο κομμάτι των υποδομών και θεωρούμε ότι με προχειρότητα μπορούν να γίνουν τα πάντα. Δεν υπάρχουν αρκετοί και σοβαροί χώροι άθλησης καθώς και κατάλληλα ειδικευμένο προσωπικό με αποτέλεσμα τα ταλέντα που έχουμε να μην αξιοποιούνται κατάλληλα.
Βέβαια η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας είναι αιτία που στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, έκανε τους παράγοντες να προσεγγίσουν με περισσότερη σοβαρότητα το θέμα των υποδομών και να αντιληφθούν ότι αν θέλουν να έχουν μέλλον θα πρέπει να δημιουργούν και τις κατάλληλες υποδομές.
Overlap.gr: Η συνεργασία με την Milan AC πως προέκυψε και τι έχετε αποκομίσει ως επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο του ποδοσφαίρου;
K.M: Η αδυναμία που είχα πάντα να ασχολούμαι με τα θέματα των ακαδημιών, καθώς και το να αρθρογραφώ γι’ αυτό το κομμάτι του ποδοσφαίρου, αλλά και τα συνέδρια που παρακολουθώ τακτικά ανά την Ευρώπη για θέματα ποδοσφαίρου, με έφεραν σε επαφή με την MILAN AC. Μου πρότειναν να συνεργαστώ μαζί τους, με προσέγγισε ο Cian Andrea που είναι και ο συντονιστής του προγράμματος MILAN AC JC και ο Alessandro Facchini. Κατόπιν εκπαιδεύτηκα πάνω στην φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της ιταλικής ομάδας και συνεχίζω να εκπαιδεύομαι και να μαθαίνω.
Για το πόσο σοβαρά βλέπουν την λειτουργία των ακαδημιών στην MILAN AC θα αναφέρω ένα παράδειγμα: πρόσφατα για έναν νεαρό 14 ετών Μαροκινό που παρακολουθούσαν και τον βρήκαν μέσα από ένα MILAN JC, του προσέφεραν 500.000 ευρώ τον χρόνο, συμβόλαιο Γενικότερα μου αρέσει η φιλοσοφία στο να επενδύουν στις υποδομές. Και πάνω από όλα η ενασχόλησή μου με τον συγκεκριμένο σύλλογο μου δίνει την δυνατότητα να αποκτήσω τεράστιες εμπειρίες.
Overlap.gr: Υπάρχει σύγκριση στον τρόπο λειτουργίας της Milan AC στις ακαδημίες της με ελληνικές ομάδες;
K.M: Δυστυχώς όχι. Ο τρόπος που προσεγγίζουν στην MILAN AC το θέμα των υποδομών είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που βλέπουμε στην Ελλάδα.
Σε θέματα προπόνησης, εγκαταστάσεων, αξιολόγησης, αξιοκρατίας, ακόμα και στο πιο απλό, την μεταφορά των αθλητών, στην ΜILAN AC την αναλαμβάνει η ίδια η ομάδα ενώ στην Ελλάδα πρέπει ο γονιός να αφιερώνει χρόνο και χρήμα για την μεταφορά του παιδιού του. Δεν υπάρχει λοιπόν μέτρο σύγκρισης – απέχουμε αρκετά. Όμως θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι γίνονται βήματα προς την σωστή κατεύθυνση από κάποιες ομάδες.
Overlap.gr: Η επιτυχία της Εθνικής U19 να φτάσει στον τελικό αποτελεί επιβεβαίωση εξέλιξης των ελλήνων παικτών στα μάτια των ξένων ομάδων ή θεωρείται ένα τυχαίο γεγονός που θα περάσει ανεκμετάλλευτο και θα χαθεί και αυτή η ευκαιρία;
K.M: Σαφώς και αποτελεί επιβεβαίωση εξέλιξης και το θέμα είναι να δοθεί η ευκαιρία και στις ομάδες τους να μπορούν να αγωνιστούν. Γιατί ευκαιρίες είχαμε και άλλες και με την ομάδα των U19 και με την ομάδα των ανδρών το 2004, αλλά τις χάσαμε. Ενώ όλες αυτές οι επιτυχίες θα έπρεπε να μας κάνουν πιο δημιουργικούς στις υποδομές , εντούτοις επαναπαυθήκαμε στις δάφνες και στα πρωτοσέλιδα που κρατάνε μόνο λίγες μέρες. Ευκαιρίες μπορεί να υπάρξουν και άλλες αλλά ποτέ δεν ξέρεις πότε θα “ρθει η επόμενη, γι αυτό χρειάζεται σωστή οργάνωση και διαχείριση. Με ανησυχεί το γεγονός ότι με τους περισσότερους αθλητές που μιλάω θέλουν να φύγουν οπουδήποτε στο εξωτερικό θεωρώντας ότι εδώ δεν θα έχουν τις κατάλληλες ευκαιρίες και συνθήκες να εξελιχθούν.
Overlap.gr: Δραστηριοποιήστε στην Ελλάδα πέρα από την αποκλειστική συνεργασία με την Milan A.C. Εσείς και οι συνεργάτες σας ασχολείστε με το management ποδοσφαιρικών ομάδων. Ποιες είναι οι προτάσεις που έχετε για τις ομάδες που αναλαμβάνετε;
K.M: Έχουμε προχωρήσει στην δημιουργία μιας πλατφόρμας με την ονομασία Soccer Promo όπου παρέχουμε υπηρεσίες διαχείρισης ποδοσφαίρου. Αυτό αφορά είτε τις ακαδημίες (π.χ. ανεύρεση προπονητών, προπονητικό πρόγραμμα, φιλοσοφία, διαφημιστική προώθηση) είτε επαγγελματικών ομάδων σε θέματα παικτών, προπονητών, scouting, εργομετρικών. Οι υπηρεσίες μας αφορούν και μεμονωμένους αθλητές. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συνεργασία πολλών ανθρώπων εξειδικευμένων στο ποδόσφαιρο με σκοπό την μεγαλύτερη αξιοποίηση όλων των τομέων που αφορά το άθλημα.
Overlap.gr: Το ποδόσφαιρο ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας επηρεάζεται από τις εξελίξεις. Ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου ποια είναι η δική σας άποψη για το φετινό πρωτάθλημα;
K.M: Το ποδόσφαιρο είναι το πιο λαοφιλές άθλημα. Στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου επηρεάζεται από την κοινωνία και τις κοινωνικές ανακατατάξεις. Θέλω να πιστεύω ότι το φετινό πρωτάθλημα θα είναι καλύτερο απ’ αυτά που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια γιατί γενικότερα στην ζωή μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, βλέπω πάντα το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.
Overlap.gr: Κάτι που αφορά την εξέλιξη του ποδοσφαίρου. Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια να κυριαρχεί το σύστημα 4-2-3-1 και το ισπανικό μοντέλο που πρώτη λάνσαρε η Μπαρτσελόνα. Οι πληροφορίες σας από τα σεμινάρια που συμμετέχετε ποιες είναι? Θα οδηγηθούμε σε μία προσπάθεια να παίζουν όλες οι ομάδες σαν τους Ισπανούς ή προκρίνεται κάτι διαφορετικό που δεν το έχουμε δει ακόμα;
K.M: To μοντέλο της Μπαρτσελόνα έχει αγαπηθεί από πάρα πολύ κόσμο αλλά δεν είναι εύκολο για μια ομάδα να μπορέσει να το παίξει. Είναι βασισμένο σε πολύ κοντινές πάσες, ομοιόμορφες με συντονισμένες κινήσεις των παικτών. Είναι ένα σύστημα που ο βασικός κορμός της Μπαρτσελόνα τον έχει διδαχθεί για πολλά χρόνια στις ακαδημίες της. Πέραν των τεχνικών ικανοτήτων που έχουν οι παίκτες, βασίζεται και σε ένα άλλο κομμάτι που έχουν δουλέψει πάρα πολύ καλά. Ο ψυχολογικός παράγοντας.
Θα αναφέρω ένα απλό παράδειγμα: Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι. Όταν βάλεις μικρά παιδιά να παίξουν, όλα ζητάνε να έχουν την μπάλα. Αυτό που έχει την μπάλα θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο, αυτό που την έχει λιγότερο θεωρεί τον εαυτό του αδικημένο. Πολλές φορές θα δείτε παιδιά να εκνευρίζονται γιατί δεν τους δίνουν πάσα και όταν τελικά την πάρουν την χάνουν πολύ γρήγορα γιατί στο μυαλό τους έχει καταγραφεί ότι αυτοί δεν έχουν ποτέ την μπάλα, άρα κάνουν εύκολα το λάθος. Σε αυτό έχει στηριχθεί πάρα πολύ το σύστημα της Μπαρτσελόνα και προσπαθούν πάντα να κρατάνε περισσότερο χρόνο την μπάλα με αποτέλεσμα ο αντίπαλος να εκνευρίζεται και όταν έρθει η μπάλα στην κατοχή του να κάνει εύκολα το λάθος. Όμως ποτέ δεν υπάρχει το τέλειο στο ποδόσφαιρο πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν συστήματα τα οποία θα βρίσκουν το αντίδοτό τους
Overlap.gr: Η τελευταία ερώτηση. Βρίσκεις ενδιαφέρον να υπάρχει ένα site όπως είναι το www.overlap.gr , που ασχολείται μόνο με την ανάλυση τακτικής των αγώνων;
K.M: Σίγουρα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον, γιατί η τακτική είναι ένα τεράστιο κομμάτι, το οποίο εξελίσσεται συνέχεια και ειδικά για τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου που θέλουν να μαθαίνουν και να γνωρίζουν νέες τεχνικές. Αυτή η ενημέρωση που κάνετε στο site σας μας βοηθάει όλους.
Ως επίλογο της συνέντευξης, μ’ έναν άνθρωπο που ζει για το ποδόσφαιρο και έχει ειδικευθεί στην προπόνηση και ανάδειξη παικτών αλλά και στην εξέλιξη των προπονητών, θέλω να τον ευχαριστήσω για τον χρόνο του και να τον προτρέψω να μάθει στα παιδιά αλλά και στους ανθρώπους γύρω από το ποδόσφαιρο, την ουσία του παιχνιδιού και την διασκέδαση που αυτό προσφέρει.
Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι , έχει κανόνες και σκοπός μας είναι η καλύτερη προσέγγιση του μέσα από την υγιή ματιά των απλών φιλάθλων. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν διαχωρισμοί παρά μόνο παρέες που υποστηρίζουν διαφορετικές ομάδες. Έχει πλάκα να πειράζει η μία παρέα την άλλη.
Δεν συμφωνείτε;