Μουρτζιάπης: Πρέπει να γίνεται σωστή ανάλυση των εργομετρικών εξετάσεων
Ο Θανάσης Μουρτζιάπης είναι ένας από τους καλύτερους έλληνες εργοφυσιολόγους στην Ελλάδα και ο πρώτος που ανέλαβε ομάδα εξωτερικού.
Πιο συγκεκριμένα πήγε στην Ούγγρικη Ντεμπρετσένι και τo «www.sportnetcy.com» επικοινώνησε μαζί του και αυτός μας ανέλυσε πως γίνεται η σωστή ανάλυση των εργομετρικών εξετάσεων.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Θανάση Μουρτζιάπη
«Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το θέμα των εργομετρικών εξετάσεων και την οργάνωση της προπόνησης μιας και βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων τις μέρες αυτές για τις μεγαλύτερες ομάδες ποδοσφαίρου της χώρας μας.
Οι εργομετρικές εξετάσεις σε μία επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου θα πρέπει να γίνεται σε πέντε (5) φάσεις ως εξής:
1. Πριν την έναρξη της προετοιμασίας γίνονται οι πρώτες εργομετρικές* εξετάσεις για να σχεδιαστεί η προπόνηση της προετοιμασίας επτά (7) ή οκτώ (8) εβδομάδων ανάλογα με το σκεπτικό του κάθε προπονητή, αντίστοιχα να διαπιστωθούν τυχόν ατομικές ιδιαιτερότητες (μυϊκές ανισορροπίες πιθανοί τραυματισμοί διότι οι παίκτες έρχονται από μεταβατικό στάδιο) και γενικότερα να διαπιστώσουμε το επίπεδο της φυσικής κατάστασης του κάθε παίκτη στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Κατόπιν να γίνουν τα απαραίτητα γκρουπ προπόνησης ώστε να δεχτούν τις ανάλογες προπονητικές επιβαρύνσεις σχετικά με το ατομικό επίπεδο του κάθε παίχτη.
2. Μετά την 10η εβδομάδα θα πρέπει να επαναληφτούν εργομετρικές εξετάσεις για να διαπιστώσουμε το επίπεδο της φυσικής κατάστασης του κάθε ποδοσφαιριστή και κατ΄ επέκταση της ομάδας, δηλαδή αν οι προπονητικές επιβαρύνσεις που είχαν σχεδιαστεί για την προετοιμασία ήταν οι προβλεπόμενες και οι κατάλληλες.
3. Την 20η έως την 22η εβδομάδα από την έναρξη της προετοιμασίας θα πρέπει να επαναληφτούν οι εργομετρικές εξετάσεις την περίοδο αυτή παρουσιάζεται μια σχετική προπονητική κάμψη στην ομάδα, δηλαδή έχουμε μια μείωση στην αερόβια ικανότητα της τάξεως του 2%-3% και 7%-8% της ικανότητας της δύναμης για αυτό τις εβδομάδες αυτές (οι οποίες είναι συνήθως στα μέσα Δεκεμβρίου) θα πρέπει να προσέξουμε παρά πολύ το επίπεδο της φυσικής κατάστασης της ομάδα μας.
4. Επόμενες εργομετρικές εξετάσεις είναι στις αρχές του δευτέρου γύρου (στα μέσα Φεβρουαρίου) σκοπός αυτών των εξετάσεων είναι να διαγνώσουμε και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το προπονητικό επίπεδο την ομάδα στο υψηλότερο σημείο χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις μέχρι τέλος του πρωταθλήματος (σταθεροποίηση και διατήρηση προπονητικού επίπεδου).
5. Πριν τελειώσει το πρωτάθλημα γίνονται οι τελευταίες εξετάσεις για να σχεδιαστεί το προπονητικό πλάνο της μεταβατικής περίοδος, σκοπό αυτών των εξετάσεων είναι να διαπιστώσουμε αν η ομάδα τελειώνοντας το πρωτάθλημα είναι κουρασμένη ή όχι και αποκεί και έπειτα να σχεδιάζεται το ανάλογο προπονητικό πλάνο της μεταβατικής περιόδου που έχει διάρκεια περίπου τέσσερες (4) εβδομάδες (οι λεγόμενες διακοπές των ποδοσφαιριστών).
Για να πετύχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προπόνησης σε μία αγωνιστική περίοδο από Ιούλιο μέχρι Μάιο δεν επαρκούν από μόνες τους οι εργομετρικές εξετάσεις εδώ υπάρχει κάποια βασική προϋπόθεση για την βελτίωση ή διατήρηση της επίδοσης της ομάδας είναι ο καλά προγραμματισμένος τρόπος εκγύμνασης που ονομάζεται «σωστός καταμερισμός της προπόνησης», δηλαδή:
· Αξιολόγηση (Εργομετρικές εξετάσεις)
· Οργάνωση της προπόνησης.
· Εκτέλεση της προπόνησης.
· Έλεγχος (καρδιοτηλεμετρία) και ρύθμιση της προπόνησης (επαναπροσδιορισμός προπονητικών στόχων).
Με τον όρο «Καταμερισμό της προπόνησης» εννοούμε την σωστά προγραμματισμένη, βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προπονητική επίδραση στην ομάδα σε μια δεδομένη κατάσταση, με στόχο την επίτευξη της καλύτερης δυνατής απόδοσής της, δηλαδή το ετήσιο προπονητικό πλάνο (μεγάκυκλος- μεσόκυκλος- μικρόκυκλος-προπονητική μονάδα), που σκοπός πάντα είναι η αγωνιστική φόρμα και η ετοιμότητα του αθλητή στην αγωνιστική περίοδο, για να αποφύγουμε φαινόμενα που ο ποδοσφαιριστής να πετάει στην προπόνηση (π.χ. Τρίτη -Τετάρτη- Πέμπτη) και να έχει κακή αγωνιστική απόδοση (να σέρνεται αγωνιστικά) την Κυριακή στον αγώνα.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σας αναφέρω με όσα διαβάζουμε στις αθλητικές εφημερίδες και site για τους προπονητές που δεν κάνουν εργομετρικές εξετάσεις και με συνέπεια την κακή φυσική κατάσταση της ομάδας τους.
Αυτό έχει ως εξής, σε μία πιθανή αλλαγή προπονητή (ξένου ή έλληνα) αυτό που θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα είναι, να ενημερωθεί ο προπονητής από τον εργοφυσιολόγο και τον γυμναστή της ομάδας για το επίπεδο της ομάδας και τον ατομικό φάκελο του κάθε ποδοσφαιριστή και να δει της τελευταίες εργομετρικές εξετάσεις που θα πρέπει να μην ξεπερνούν χρονικά τις 10 τελευταίες εβδομάδες, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ζητήσει να γίνουν νέες εργομετρικές εξετάσεις, ώστε να μπορεί ο ίδιος μαζί με το προπονητικό τιμ να διαγνώσει το προπονητικό επίπεδο της ομάδας, για να μπορέσει να επαναπροσδιορίσει τους προπονητικούς στόχους της ομάδας ανάλογα με το προπονητικό επίπεδο, καθώς επίσης να μπορεί να εφαρμόζει τη δική του προπονητική φιλοσοφία που τον διέπει, σε διαφορετική περίπτωση εάν ο προπονητής δεν ακολουθήσει τον συγκεκριμένο δρόμο θα βρεθεί κάποια στιγμή σε προπονητικό και αγωνιστικό αδιέξοδο.
Αν ανατρέξουμε στις Ελληνικές ομάδες της Super League και έχουμε στο μυαλό μας όλα τα παραπάνω τότε θα καταλάβουμε από πού προέρχονται όλα τα προπονητικά και αγωνιστικά προβλήματα μιας ομάδες (κακή φυσική κατάσταση-τραυματισμοί κλπ).
Καλόν είναι με κάθε εργομετρική εξέταση παράλληλα σε συνεργασία με τον γιατρό της ομάδας να γίνεται και ένας πλήρης κλινικός έλεγχος από αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις για να έχουμε την πλήρη εικόνα της ομάδας.