Ένα ελληνικό εργοστάσιο παραγωγής ποδοσφαιριστών, στη Γερμανία
Ένα ελληνικό εργοστάσιο παραγωγής ποδοσφαιριστών, στη Γερμανία
Τι πρέπει να κάνει ένας Έλληνας που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τα αναπτυξιακά ποδοσφαιρικά προγράμματα; Η χώρα μας δεν ενδείκνυται, ούτε από πλευράς υποδομών, ούτε (κυρίως) από πλευράς νοοτροπίας, η οποία είναι σχεδόν απαγορευτική, αλλεργική θα μπορούσε να πει κανείς σε νεαρούς Έλληνες. Η λύση είναι το εξωτερικό και η εταιρία Soccerpromo το έκανε πράξη, αναλαμβάνοντας το management μιας γερμανικής ομάδας!
Εδώ και λίγο καιρό η Beckum SV, ένας σύλλογος που αγωνίζεται στις τοπικές κατηγορίες της Βεστφαλίας, πέρασε στον έλεγχο της ελληνικής εταιρίας, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως με την εκπαίδευση και ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών. Σ' αυτό το ιδιόμορφο ποδοσφαιρικό brain drain, οι Έλληνες ειδικοί στις μικρές ηλικίες, αποφασίζουν να εξωτερικεύσουν την ενέργειά τους και να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους μακριά από τα σύνορα της χώρας μας.
Τι μπορεί, όμως, να πετύχει κανείς σε μια μικρή γερμανική ομάδα; Όποιος έχει τη συγκεκριμένη απορία, μπορεί κάλλιστα να ανατρέξει στο επίσημο site του συλλόγου και να ρίξει μια ματιά στις εγκαταστάσεις της. Το ιδιόκτητο γήπεδο 7.500 θέσεων, το προπονητικό κέντρο με τα τέσσερα βοηθητικά, οι ξενώνες, τα γραφεία και ασφαλώς ο ετήσιος προϋπολογισμός δημιουργούν... βέρτιγκο σε οποιαδήποτε ελληνική ομάδα της Football League, ίσως και σε κάποιες της Super League.
Η πόλη Μπέκουμ με τους 45.000 κατοίκους βρίσκεται 58 χιλιόμετρα βόρεια του Ντόρτμουντ και η τοπική Beckumer έχει υπεραιωνόβια ιστορία, με έτος ίδρυσης το 1912 και κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας το 1990.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπύρος Μαραθωνίτης, ιδιοκτήτης της εταιρίας Soccerpromo, «... οι διοικούντες την Beckum αναζητούσαν μια εταιρία ή έναν άνθρωπο για να ξανακάνουν την ομάδα μεγάλη», ενώ αναλύει το... σχέδιο δράσης του στη Γερμανία:
«Είχα πάντοτε την ιδέα να δημιουργήσω μία ομάδα που θα πρόκειται για ένα εργοστάσιο παραγωγής ποδοσφαιριστών, στο οποίο θα έρχονται νεαροί ταλαντούχοι παίκτες, θα εκπαιδεύονται σωστά μέσα από σοβαρές συνθήκες και σωστό προπονητικό πρόγραμμα, θα βοηθάνε την πρώτη ομάδα και από κει και πέρα θα τους ανοίγεται ο δρόμος για μεταγραφή σε μεγαλύτερο σύλλογο. Αυτό είναι δύσκολο να γίνει στην Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχουν οι συνθήκες στα γήπεδα και η φιλοσοφία γύρω από τη δημιουργία μιας ομάδας, η οποία θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στα δεδομένα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Που θα ζει ουσιαστικά μέσα από την ανάπτυξη των δικών της παικτών. Ακριβώς αυτό θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε στην Beckum».
Οι συνθήκες στη Γερμανία είναι ιδανικές στον συγκεκριμένο τομέα. Άλλωστε, πρόκειται για τη χώρα που τον 21ο αιώνα παρουσίασε το πληρέστερο αναπτυξιακό πρόγραμμα, όταν η γερμανική ομοσπονδία (DFB) αποφάσισε να αλλάξει τα πάντα μετά τις διαδοχικές αποτυχίες του Μουντιάλ 1998 και του EURO 2000. Οι άνθρωποί της γύρισαν όλον τον πλανήτη και δεν άφησαν... πέτρα που να μην σήκωσαν, αναλύοντας κάθε πιθανή λεπτομέρεια που να αφορά σε αναπτυξιακές δραστηριότητες.
«Έχουμε ήδη πολύ καλές ακαδημίες στη Beckum και σίγουρα θα τις κάνουμε καλύτερες -συνέχισε ο Σπύρος Μαραθωνίτης- καθώς δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση σε αυτό. Όταν θέλεις πραγματικά να δημιουργήσεις μία υγιή ομάδα, πρέπει πρώτα να κοιτάξεις τα τμήματα υποδομής, καθώς εκεί θα βάλεις τα θεμέλια. Για εμάς οι ακαδημίες δεν είναι απλά για να περνάνε καλά τα παιδιά. Είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας με ζωτική σημασία για κάθε σύλλογο, ενώ παράλληλα έχει ξεχωριστή βαρύτητα για την τοπική κοινωνία».
Οι δεσμοί με την Ελλάδα δεν διακόπτονται. Αντιθέτως, παραμένουν στενοί και τα ραντάρ της Beckumer «σαρώνουν» ήδη την ελληνική αγορά. Ο πρώτος που άνοιξε το δρόμο είναι ο 19χρονος Χρήστος Πεταλωτής, μέχρι πρότινος αρχηγός της Κ20 της Ξάνθης, που το τελευταίο εξάμηνο ανήκε στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης.
«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την ομάδα με ό,τι καλύτερο υπάρχει από το εξωτερικό σε ηλικίες από 16 ετών και άνω (σ.σ. το όριο για πραγματοποίηση διεθνών μεταγραφών). Αναζητούμε πάντα τους καλύτερους και είναι ευτύχημα το γεγονός ότι η πόλη βρίσκεται κοντά σε χώρες όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο, όπου υπάρχει δεξαμενή ταλέντων» είπε ο Σπ. Μαραθωνίτης, ο οποίος μίλησε επίσης για τον βαθμό δυσκολίας που θα αντιμετωπίσουν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές στη Γερμανία:
«Αυτό είναι πάρα πολύ σχετικό. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Ξέρετε, παίζουν και οι Γερμανοί ποδόσφαιρο και μάλιστα πάρα πολύ καλά! Οπότε, για να παίξεις σε μία γερμανική ομάδα, πρέπει να είσαι καλύτερος από έναν Γερμανό, αλλιώς για ποιο λόγο να σε αποκτήσουν; Αλλά νομίζω πως το βασικότερο για έναν Έλληνα παίκτη είναι να αλλάξει αρκετά τον τρόπο ζωής του, τον τρόπο που σκέφτεται το ποδόσφαιρο, τη διασκέδασή του. Εμείς θέλουμε παίκτες που να είναι επικεντρωμένοι στο να φτάσουν σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο. Εμείς πιστεύουμε στον Έλληνα ποδοσφαιριστή, όπως πιστεύουμε και στον Κύπριο ποδοσφαιριστή. Σε κάποιους που θα θεωρήσουμε ότι μπορούμε να δώσουμε την ευκαιρία να αγωνιστούν στη Γερμανία, θα το κάνουμε».
πηγη www.amna.gr