"MANAGER ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ" ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
"MANAGER ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ" ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
Πολλές φορές ακούμε για τους manager ποδοσφαίρου, αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι σημαίνει και πού χρειάζονται. Σ' αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω τι ακριβώς είναι ο manager ποδοσφαίρου. Καταρχήν μέχρι και τον Μάιοτου 2014 οι manager ήταν αδειοδοτημένοι από την FIFA που σημαίνει ότι είχαν συγκεκριμένα στοιχεία που ζητούσε κάθε ομοσπονδία και μετά από εξετάσεις έπαιρναν άδεια να εκπροσωπούνε παίχτες. Από τον Μάιο του 2014 το επάγγελμα του manager άνοιξε ουσιαστικά,οπότε δεν υπάρχει πλέον ειδική άδεια manager. O οποιοσδήποτε μπορεί να εγγραφεί ως manager με ένα παράβολο που ποικίλει,ανάλογα την ομοσπονδία, και να δηλώσει ότι εκπροσωπεί παίχτες επίσημα. Βέβαια ο καλός manager δεν ήταν και ποτέ αυτός που ήταν γραμμένος στην οποιαδήποτε ομοσπονδία, αλλά αυτός που είχε τις γνώσεις και την εμπειρία και φυσικά τις κατάλληλες γνωριμίες και επαφές για να προτείνει κάποιον παίχτη σε μια ομάδα.
Με το άνοιγμα του επαγγέλματος του manager ποδοσφαίρου στο χώρο μπήκαν και εταιρίες πλέον που αποχτούν δικαιώματα παιχτών,ενώ μέχρι πρώτινος απαγορευόταν επίσημα κάτι τέτοιο.Ο ρόλος του manager λοιπόν,είναι να γίνει ο ποδοσφαιρικός πατέρας του αθλητή, όπου με τις γνώσεις του, θα μπορέσει να τον καθοδηγήσει και να τον συμβουλέψει. Συνήθως επικρατεί το ότι βρίσκω manager για να με πάει σε ομάδα. Αυτό είναι εντελώς λάθος αντίληψη, απλά ο manager κάνει και αυτό. Όμως δεν σταματάει εκεί. Ο manager δημιουργεί το ποδοσφαιρικό profil του αθλητή και όταν ακόμη τον πάει σε μια ομάδα, είναι αυτός που έχει άμεση επαφή με την ομάδα, καθώς και με τον παίχτη έτσι ώστε να λύνει τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν. Είτε αυτά είναι οικονομικά είτε αθλητικά. Ένας καλός manager που έχει μια καλή συνεργασία με τον αθλητή που συνεργάζεται θα πρέπει να φροντίζει ώστε ο αθλητής του να αισθάνεται καλά στην ομάδα που αγωνίζεται.
Πώς βρίσκουμε manager είναι η επόμενη ερώτηση που μου κάνουν συνήθως. Πολλοί πιστεύουν ότι γυρίζουμε όλα τα γήπεδα σε όλη την επικράτεια. Και αυτή η αντίληψη είναι λάθος. Βλέπουμε γενικά όλοι οι managers αρκετά παιχνίδια, συνήθως όμως αυτά που είναι οι παίχτες μας. Βέβαια το κάθε γραφείο έχει συνεργάτες που δίνουν και συλλέγουν πληροφορίες, καθώς επίσης και προπονητές που πιθανόν έχουν καλές σχέσεις. Επίσης μπορεί κάποιος ποδοσφαιριστής να έρθει σε επαφή με κάποιον manager με το να επικοινωνήσει ο ίδιος με κάποιο γραφείο και από κει και πέρα ο τρόπος που μπορούν να συνεργαστούν ποικίλει. Το κάθε γραφείο δουλεύει διαφορετικά και βέβαια εξαρτάται αν μιλάμε για ερασιτέχνη νεαρό αθλητή ή επαγγελματία γιατί τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο ρόλος του manager στην Ελλάδα είναι λιγότερο αισθητός. Είναι αδικημένος διότι λόγω της ιδιοσυγκρασίας του Έλληνα, νομίζει ότι μπορεί να κανονίζει μόνος του τις δουλειές του και στην πραγματικότητα δεν μπορεί να γίνει αυτό, αλλά όταν το καταλαβαίνει είναι ήδη αργά. Στο εξωτερικό οι περοσσότεροι αν όχι όλοι οι αθλητες που θέλουν να πιάσουν υψηλούς στόχους, συνεργάζονται με κάποιο γραφείο manager,καθώς κανένας αθλητής δεν κάνει καν δοκιμαστικό σε υψηλές ομάδες ακόμα και αν πρόκειται για ακαδημία αν δεν τον έχει προτείνει κάποιο γραφείο manager ή δεν έχει γίνει scouting από την ομάδα. Τέλος ο τρόπος που πληρώνεται ένας manager και αυτός ποικίλει. Το συνηθισμένο είναι με το 10% του συμβολαίου του αθλητή, εάν έχει συμβόλαιο και βέβαια και το ποσοστό ποικίλει γιατί έχει να κάνει και με το ποσό που υπογράφει ένας παίχτης. Για τους ερασιτέχνες νεαρούς αθλητές το ποσοστό εξαρτάται από τη συμφωνία που θα υπογράψει με τον εκάστοτε manager. Στο εξωτερικό για παράδειγμα για να συναντήσεις κάποιο manager,πιθανόν να σου χρεώσει και το ραντεβού που θα κάνεις για τον χρόνο που θα αφιερώσει για σένα, εάν δεν σε έχει πλησιάσει πρώτα αυτός. Ο ρόλος του manager λοιπόν είναι σημαντικός για έναν ποδοσφαιριστή που θέλει να πιάσει υψηλούς στόχους καθώς του οργανώνει την ποδοσφαιρική του καριέρα. Αυτά που ακούτε πολύ συχνά ότι στην Αγγλία,Γερμανία,Ολλανδία,Ισπανία παίζουν μπάλα οι manager,ισχύει. Πολλές ομάδες έχουν συγκεκριμένους manager και γραφεία που εμπιστεύονται. Και στην Ελλάδα πλέον έχουν αρχίσει να γίνονται βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
SOCCERPROMO
ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΤΗΣ
Αν επιθυμείτε κάποια πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με την SOCCERPROMO
καλώντας στο Τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης 8 με 23.00 ολες τις μερες της εβδομαδας
875 876 83 58
Χρέωση 0,75€/1’(συμπ. ΦΠΑ)