ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Οι Ολλανδικές ακαδημίες φημίζονται εδώ και πολλά χρόνια παγκοσμίως για την δουλειά που κάνουν και την προσέγγιση και την φιλοσοφία που έχουν για τις ακαδημίες. Αν ρωτήσει κάποιον που ασχολείται με το ποδόσφαιρο σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη ποιές είναι οι καλύτερες ακαδημίες η πρώτη χώρα που θα σκεφτεί είναι η Ολλανδία. Η Ολλανδία έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πραγματικό εργοστάσιο παραγωγής παικτών και αποδεικνύουν συνέχεια ότι οι Ολλανδοί γνωρίζουν καλύτερα ίσως από τον καθένα τον τρόπο ανάπτυξης και αξιοποίησης ποδοσφαιριστών. Ολο αυτό από μόνο του τους κάνει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε πραγματικά καλούς παίκτες ανά τον κόσμο, διότι όλοι θέλουν να ενταχθούν σε μιά Ολλανδική ομάδα και να μάθουν αν μη τι άλλο σωστά το ποδόσφαιρο. Ολο το χρόνο λοιπόν οι Ολλανδικές ομάδες κατακλύζονται από ενδιαφέρον παικτών που θέλουν να κάνουν ένα δοκιμαστικό. ΕΙδικά στο κομμάτι των ακαδημιών έχουν σίγουρα το πιό ανταγωνιστικό πρωτάθλημα υποδομών με πολλές κατηγορίες που δεν ακολουθούν ποτέ την πρώτη ομάδα αλλά πρόκειται ουσιαστικά για παράλληλα πρωταθλήματα. Εαν συνοψίζαμε όμως όλες αυτές τις κατηγορίες θα τις χωρίζαμε σε τρεις ουσιαστικές:
Επαγγελματικές ομάδες όπου η επιλογή των παικτών γίνεται ώς επί το πλείστο μέσω scouting. Kαι σ'αυτό το κομμάτι οι Ολλανδοί τα πάνε περίφημα. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και πολύ δύσκολα μπορεί ένα παιδί να κάνει έστω και ένα δοκιμαστικό χωρίς να έχει προταθεί από scouter της ομάδας ή κάποιο γραφείο manager που συνεργάζεται η ομάδα. Για όσους θέλουν να πιστούν ακόμα περισσότερο προτείνω να επισκεφθούν ένα site Ολλανδικής επαγγελματικής ομάδας και να στείλουν ένα βιογραφικό για να δούν και μόνοι τους ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα απαντήσουν ότι δεν δοκιμάζουν παίκτες έτσι και ότι λειτουργεί τμήμα scouting για αυτό το λόγο, και βέβαια δεν κάνουν ανοικτά δοκιμαστικά όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια το συμπέρασμα είναι ότι φιλτράρουν πολύ τις επιλογές τους και δεν χάνουν τον χρόνο τους. Μπορεί να ακούγεται πολύ σκληρό αλλά είναι μιά πραγματικότητα που οφείλεις να σεβαστείς.
Ερασιτεχνικές ομάδες (υψηλού επιπέδου) όπου ναι μεν είναι ερασιτεχνικές αλλά είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Η προσέγγιση σε αυτές τις ομάδες στις περισσότερες τουλάχιστον είναι πιό εύκολη. Τέτοιες ομάδες θα τις δείτε να ανταγωνίζονται ακόμα και επαγγελματικές ομάδες και βέβαια λειτουργούν σαν προετοιμασία για παίκτες για την πρώτη κατηγορία των επαγγελματικών ομάδων, γιατί ουσιαστικά είναι η κατηγορία απ όπου βλέπουν παίκτες οι επαγγελματικές ομάδες. Πρόκειται για ομάδες όπου επιλέγουν με πολύ αυστηρά κριτήρια παίκτες. Υπάρχει ενεργό scouting καθώς και συνεργαζόμενα γραφεία manager. Η διαφορά τους από τις επαγγελματικές ομάδες είναι ότι πολύ πιό εύκολα δέχονται έναν ποδοσφαιριστή να τον δούν.
Ερασιτεχνικές μαζικού αθλητισμού όπου σ'αυτή την κατηγορία η φιλοσοφία των ομάδων είναι να ασχολούνται με παιδιά που θέλουν να διασκεδάσουν και να μάθουν ποδόσφαιρο. Πρόκειται για μαζικό αθλητισμό και εδώ βέβαια γίνεται προεργασία και τα παιδιά που θα ξεχωρίσουν προετοιμάζονται για να μπούν στην αμέσως επόμενη κατηγορία που περιγράψαμε παραπάνω και ποτέ κατευθείαν στις επαγγελματικές ομάδες.
Οπως λοιπόν καταλαβαίνετε οι Ολλανδοί έχουν στάδια/επίπεδα των παικτών, ουσιαστικά είναι ένα σχολείο που το ακολουθούν πιστά και σε βάθος χρόνου έχει αποδειχθεί ότι αυτός ο προγραμματισμός που γίνεται έχει βοηθήσει το Ολλανδικό ποδόσφαιρο να δημιουργήσει ένα πραγματικό εργοστάσιο ποδοσφαιριστών που πολλές χώρες και ομάδες προσπαθούν να μιμηθούν.
Σπύρος Μαραθωνίτης
Soccer Promo Management